Woensdag 12 mei 2010, de Nederlandse ambassade in Tripoli meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken (BZ) om 9.05 uur dat er een vliegtuig is neergestort met misschien wel Nederlanders aan boord. Ambassadepersoneel reist meteen af naar het vliegveld om informatie ter plaatse te krijgen. Rond 10 uur verschijnen in de media de eerste berichten over een vliegtuigongeluk bij Tripoli. Zo rond 11.00 uur wordt duidelijk dat er waarschijnlijk tientallen Nederlandse slachtoffers zijn.

Kort daarna komt het bericht dat er één overlevende is, waarschijnlijk een Nederlandse jongen.

De wereld lijkt even stil te staan............

Afriqiyah Airways-vlucht 771 zou volgens schema van OR Tambo International Airport bij de Zuid-Afrikaanse stad Johannesburg via een tussenlanding in Tripoli naar Londen Gatwick vliegen. Om 6:10 uur lokale tijd (4:10 UTC) verongelukte het toestel, ongeveer 900 meter voor landingsbaan 09 op de luchthaven Tripoli Internationaal.De oorzaak van de vliegramp met de Airbus bij de Libische hoofdstad Tripoli is gepubliceerd op CAA.LY als ook beschikbaar als download via onze site .

De Onderzoeksraad Voor de Veiligheid heeft het rapport bestudeerd en een reactie gepubliceerd op haar site, inclusief een video.

Bron: onderzoeksraad voor de veiligheid, magazine nationale veiligheid en crisisbeheersing mei/juni 2010, Wikipedia, NOS.nl